torstai 1. marraskuuta 2012

Eroon punaisesta paholaisesta

Maailman vegaanipäivästä terve! Kävi ikävästi, ja hävitin tämän tekstin sen jo ollessa kerran valmis. Tarkoitukseni oli kertoa juureksesta nimeltä punajuuri ja siitä, etten minä oikein osaa elää sen kanssa. Kuten vuosi sitten kerroin, haluaisin kyllä.

Uunissa käydyt punajuuriruoat eivät minuun uppoa, vaikka niihin olisi kaadettu kilokaupalla lempijuustojani. Etikkapunajuuria pyrin välttelemään, ja rosolli on suorastaan yäk.

Tähän mennessä olen löytänyt neljä ruokaa, jossa punajuuri puolustaa itseään: Intron lounaalla syömäni punajuuririsotto, borschkeitto, lindströminpihvit ja tämä eilisiltainen punajuuriwokki. Kuvausolosuhteena lokakuun viimeisen päivän hämärä ja armoton nälkä.


Nuudeliwokki savutofulla ja punajuurella

Köntti savutofua
Riisinuudeleita
Punajuuri
Sipuli
Puolikas paprika
Wokkivihanneksia
Soijakastiketta
Öljyä
Mausteeksi vaikkapa valkosipulia, chiliä, limemehua, hunajaa tai muuta makeutusta, pippurirouhetta, inkivääriä, seesamiöljyä, savupaprikaa.
  1. Laita riisinuudelit likoamaan lämpimään veteen.
  2. Murusta savutofu, kuori ja raasta punajuuri, pilppua muut ainekset wokkiystävällisiksi.
  3. Paista tofumuru wokkipannussa öljyssä. Kun se on mureahkoa, lisää punajuuriraaste. Mausta halutessasi jo nyt.
  4. Paistele loput kasvikset. Siirrä ne sivuun pannulta.
  5. Valuta nuudeleista vesi huolella pois, mausta, paistele rapeammiksi.
  6. Sekoita kaikki yhteen. Maistele ja mausta tarvittaessa lisää.
Huomioita:
  • Reseptin ideana on naittaa raaka punajuuriraaste, tofu ja nuudelit. Muuten kasvikset ja mausteet ovat hyvin vaihdeltavissa. Valkosipuli ja inkivääri ovat hyvin suositeltavia.
  • Tofu kannattaa aina käyttää pakastimen kautta. Sulamisen jälkeen purista köntistä enimmät vedet pois. Tekstuuri muuttuu pesusienimäiseksi ja tofu imee makuja ihanasti itseensä.
  • Tofumuru paistuu rapeimmaksi. Rapeus tuo wokkiin kivaa pureskelupintaa.
  • Jos haluat ruokaa nopeasti, voit lätkiä pannulle vaikka kaikki kasvikset samanaikaisesti. Parempaa saat, kun maltat paistaa ainesosia yksi kerrallaan ja sekoitat ne vasta lopussa.
  • Nuudelit todellakin kypsyvät lämpimässä vedessä aivan riittävästi, niitä ei tarvitse keittää.
  • Seesaminsiemenet kävisivät joukkoon loistavasti. Minä yritän pitää niistä hetken taukoa, etten vaan menisi kyllästymään kavereihin.
  • Maailman vegaanipäivän kunniaksi en suosittele fetajuustoa. Ruoka kantaa hyvin ilman sitäkin.

Alla selitys sille, miksi ylin kuva ei yhtään näytä nuudeliwokilta. Kaapista piti käyttää loppuun nuudelilaatu, joka kastuttuaan kuvittelee olevansa kaurapuuroa. Makua sattumat eivät haitanneet yhtään, vaikka suupalat piti leikata pannulle saksilla. Kierolla tavalla jopa tykkäsin vähän kosteaksi jääneistä möhkäleistä!


2 kommenttia:

  1. Mä & punajuuri ollaan yhessä K O K O vuoden. Joo-o.
    Rosollia aamusta, pastaa päivään ja leffan kaa purkista.
    Lohkoina. HITTONAM.
    Nään ihaaan punasta! ;)

    ja tuot sinun kokkaus - niinku nam. Lähen tekeen. Ehinkö kauppaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon tosi kateellinen, tunnen jääväni paitsi suuresta herkusta!

      Ja jos (ja kun kokeilet, sillä tää on oikeasti superhyvää), kerro, suuri punajuurifani tykkäsi! Sää varmaan rohkenisit laittaa tähän useammankin punahtavan juureksen.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...